1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Kvinnan inte längre misstänkt

Kvinnan som fanns i det tåg som körde in i ett hus vid Saltsjöbanan är inte längre misstänkt för brott, uppger åklagarmyndigheten.
Brottsrubriceringen kan komma att ändras till arbetsmiljöbrott.
Nyheter • Publicerad 18 januari 2013
Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

"Allt talar för att det varit fråga om en ren olycka där flera tillfälliga och olyckliga omständigheter gjort att kvinnan fått tåget i rullning i samband med städningen", säger kammaråklagare Pär Andersson vid City åklagarkammare i Stockholm i pressmeddelandet.

Förundersökningen pågår fortfarande. Kvinnan har ännu inte kunnat höras, men så snart hon har hörts kan brottsrubriceringen komma att ändras till arbetsmiljöbrott, skriver åklagarmyndigheten.

– För mig är det uppenbart att det finns skäl att låta förundersökningen omfatta misstänkt arbetsmiljöbrott, säger förre överåklagare Sven-Erik Alhem.

Han är noga med att påpeka att det är fortfarande är omöjligt att uttala sig i skuldfrågan, men tycker ändå att utredningen borde omfatta arbetsgivarens eventuella ansvar för olyckan.

– En svårt skadad och medvetslös person blev utpekad, som inte hade möjligt att freda sig mot anklagelserna. Det som är extra olyckligt är att den misstanken i sig blir av försvarskaraktär gentemot arbetsgivaren, som kan ha ett intresse av att tona ner de eventuella synpunkter som rör om arbetsgivaren försummat sig på något sätt, säger Sven-Erik Alhem.

Tillståndet för den skadade kvinnan är fortfarande allvarligt men stabilt. Polisens presstalesman Lars Byström är därför osäker på när förhör kan hållas.

Både SL och Arriva har i flera intervjuer pekat ut städaren och sagt att tåget inte kunde startas av misstag. Samma morgon som olyckan skedde sade SL:s kommunikationschef Suss Forssman Thullberg till TT att "tåget stals ur depån". Tomas Hedenius på Arriva sade till Aftonbladet att "det var en städare som tog tåget".

– Vi beklagar djupt att vi gjorde det uttalande vi gjorde, säger SL:s kommunikationschef Suss Forssman Thullberg till TT.

Även tågoperatören Arriva beklagar att städaren pekats ut.

– Vi borde varit tydligare med att säga att det är fullt möjligt att det är en olyckshändelse, säger kommunikationschefen Tomas Hedenius till TT.

Johnny Nadérus, avdelningssekreterare hos fackförbundet Seko, som organiserar 80-90 procent av de anställda på Arriva, riktar skarp kritik mot Arriva.

– Om det visar sig att det är en olyckshändelse, då borde Arriva skämmas över sitt agerande, säger Johnny Nadérus.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.