1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Karta över ny länsindelning visas

Flera län och landsting kan snart vara historia. Ett första svar på vilka det kan bli kommer i dag - men många är skeptiska. - Vi tycker inte att det finns ett motiv, säger Hallands regiondirektör Catarina Dahlöf.(TT)
Publicerad 9 mars 2016

Regeringen vill dela in Sverige i väsentligt färre län, regioner och landsting än dagens 21. En utredning tillsattes förra sommaren och i dag presenteras ett första förslag om ny indelning för regionalpolitiker vid ett möte på Sveriges kommuner och landsting (SKL) i Stockholm.

””

Ett problem som lyfts fram är att den nuvarande regionala samhällsorganisationen är alldeles för splittrad, där hälften av landets befolkning bor i de tre största länen medan resten samsas i övriga 18 län. Förhoppningen är att en ny indelning exempelvis ska ge stabila ekonomiska förhållanden i de nybildade landstingen.

Halländskt motstånd

I Halland - vars framtid bedöms hänga i luften - är motståndet mot en större organisation stort bland politiker och tjänstemän både på regional och på kommunal nivå, säger Catarina Dahlöf. Själv ser hon inga fördelar med en sådan reform.

””

Kollektivtrafik och fördelning av specialiserad vård blir inte bättre i en större region, säger Catarina Dahlöf.

””

Farhågor i Dalarna

Catarina Dahlöfs kollega i Dalarna, Tiina Ohlsson, uttrycker sig mer försiktigt om Region Dalarnas framtid.

””

Men visst finns det farhågor.

””

Ett skarpt förslag är tänkt att komma den 30 juni.

TT