1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Kan få snabbsvar på ansökan om gymnasielagen

Den 30 september var sista dagen för ansökan om uppehållstillstånd enligt den omstridda nya gymnasielagen, som ger ensamkommande med avslag på sin asylansökan möjlighet att ändå stanna i Sverige om de studerar. Migrationsverket ska nu avgöra sina ärenden före årsskiftet.(TT)
Publicerad 11 oktober 2018

Den 30 september var sista dagen för ansökan om uppehållstillstånd enligt den omstridda nya gymnasielagen, som ger ensamkommande med avslag på sin asylansökan möjlighet att ändå stanna i Sverige om de studerar.

Migrationsverket ska nu avgöra sina ärenden före årsskiftet.

Över 11 000 personer har ansökt och hittills har drygt 2 000 ärenden avgjorts. Av de ärenden som inte har avgjorts ligger cirka hälften hos Migrationsverket och resten i domstol.

"Vårt fokus just nu är att avgöra de ärenden som ligger hos Migrationsverket, och att lämna yttranden i de asylärenden som ligger i domstol, så att de i sin tur kan fatta beslut så fort som möjligt", säger Camilla Engström, samordnare vid verket, i ett pressmeddelande.

De sökande som prövas av Migrationsverket beräknas få beslut före årsskiftet. De som prövas rättsligt ska vända sig till respektive domstol för en uppskattning kring handläggningstiden.

TT