1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Fantasibubbla bakom jobbluff

Mannen bakom den stora jobbluffen i Växjö säger att han levt i en fantasibubbla. Han anställde 130 personer i ett företag som inte fanns. Nu döms han till ett och ett halvt års fängelse.(TT)
Publicerad 3 mars 2016

Allt sprack den 5 januari förra året, då de nyanställda samlades utanför det lager i Växjö som de trodde var deras nya arbetsplats.

Men det fanns inga jobb för dem där. Det enda som fanns var den 45-årige mannens idé att skapa ett uthyrningsföretag, konstaterar Växjö tingsrätt i domen.

Utanför ramarna

"Givetvis finns utrymme för misslyckade företagare och misslyckade investeringar utan att ansvar för brott uppkommer", skriver tingsrätten. Men 45-åringen gick utanför ramarna för en seriös företagssatsning - han hade ingen egen inkomst, ingen lokal och inga avtal med de företag han hoppades kunna hyra ut arbetskraft till. Ändå anställde han.

Att han lyckades berodde på att han verkade så trovärdig, berättade de drabbade under rättegången. Själv framhöll han att han inte medvetet vilselett någon - han trodde hela tiden att han skulle lyckas hinna skaffa arbeten åt de anställda.

Hans döms för oredligt förfarande mot 33 av de 34 fejkanställda som medverkat i rättegången. Till många av dem ska han betala skadestånd för inkomstbortfall.

””

"Obegripligt"

Trots tolv dagars rättegång har det inte riktigt framgått varför 45-åringen agerade som han gjorde.

””

Mannen döms också för bedrägerier vid 85 olika tillfällen - han har exempelvis bott på hotell och hyrt bil utan att betala.

Hans advokat har avböjt att kommentera domen.

TT