1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Irländsk noshörningsliga sprängd

Brittisk polis har sprängt en irländsk liga som kopplas till stölden av ett noshörningshorn på Göteborgs Naturhistoriska museum 2011. I en rad kupper i minst sexton länder tros ligan ha stulit föremål för hundratals miljoner kronor.(TT)
Publicerad 1 mars 2016

Det var strax efter att museet hade öppnat en höstdag 2011 som tjuvarna gick direkt till den sal där den uppstoppade noshörningen stod. De lyfte bort skyddsglaset och sågade av det mycket värdefulla noshörningshornet - med stark efterfrågan från Kina, där man ser hornen som potenshöjare, vilket har trissat upp kilopriset till mer än dubbelt så mycket som man får betala för guld. Sedan flydde tjuvarna med sitt byte genom en nödutgång.

Ligaledare dömda

Europol har under flera år varit på jakt efter ligor som specialiserat sig på liknande stölder. Nu har flera ledare för ligan, som i brittisk press döpts till "Rathkeale Rovers" efter en irländsk ort dit de har starka kopplingar, dömts i brittisk domstol, skriver tidningen Independent.

De brott ligaledarna dömdes för, tillsammans med ytterligare flera personer, innefattar stölder av föremål som har värderats till nästan 700 miljoner kronor.

"Rathkeale Rovers" kopplas till ytterligare en rad kupper i minst sexton länder de senaste sex åren, bland annat hornstölden i Göteborg. Men på Göteborgs Naturhistoriska museum har man inte fått någon information om att gärningsmännen ska ha åkt fast.

"Kan misstänka"

””

Något noshörningshorn har museet dock inte sett till. Det saknade hornet har ersatts med ett fejkat.

””

TT