GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Högre krav ska kapa sjuktal

Regeringen sätter upp ett nytt mål för att få ner sjukfrånvaron. Sjukpenningdagarna ska ner från tio till nio dagar per person och år till år 2020. Branschorganisationen Företagarna gillar inte förslaget.(TT)
Publicerad 23 september 2015

När socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) i dag presenterade åtgärdsprogrammet för att få ner sjukfrånvaron sade hon att det nya målet med nio sjukpenningdagar per person och år bygger på noggranna analyser.

””

80 000 färre sjukskrivna

Hon exemplifierade också vad det nya målet innebär i realiteten.

””

Statens kostnader för sjukskrivningar har ökat kraftigt sedan 2010. I fjol uppgick de till 32,3 miljarder kronor.

Åtgärdsprogrammet innehåller sju punkter och lägger bland annat ett större ansvar på arbetsgivarna där de som sköter sig ska kunna premieras ekonomiskt.

””

Regeringen vill också se ett pilotprojekt där det tidigare än i dag kommer att ställas krav på läkarintyg vid sjukskrivning.

LO befarar tuffare bedömningar

LO gillar inte att regeringen sätter upp ett mål för hur de ökade sjukskrivningarna ska bromsas och på sikt minskas.

””

Han är också kritisk till att de sjuka regelmässigt måste visa upp läkarintyg tidigare i sjukskrivningsprocessen än i dag. Arbetsgivare kan redan i dag kräva sjukintyg om det finns särskilda skäl för det, påpekar Baudin.

””

I övrigt gillar LO förslagen om att ställa större ansvar på arbetsgivarna, med piska och morötter för dåliga och bra arbetsgivare.

Företagarna negativa

Men den delen av förslaget gillar inte branschorganisationen Företagarna, som anser att regeringen tar ett problem som framför allt finns inom offentlig sektor och presenterar det som ett problem i privata företag.

””

Ett regelverk i linje med regeringens utspel skulle enligt Företagarna innebära enorma kostnader för småföretag, eftersom det blir formaliserade åtgärder som ska redovisas, fortsätter han.

””

Bortre tidsgränsen

Moderaterna ger inte mycket för regeringens förslag.

””

Åtgärderna riktade mot arbetsgivarna är M beredda att titta på, men det kommer inte på långt när att vända utvecklingen, tror Forssell.

TT