1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Hästköttslasagne dras tillbaka

Findus drar tillbaka sin enportionslasagne 375 gram sedan det visat sig att den innehåller hästkött. Någon hälsofara finns dock inte enligt bolaget.
Nyheter • Publicerad 8 februari 2013
Foto: Scanpix

Den frysta maträtten säljs även i Storbritannien och det var där som det upptäcktes att nötköttet i själva verket till mycket stor del var ersatt av hästkött. Findus lät tidigare i veckan testa den svenska lasagnen och kontrollen visar samma resultat som i Storbritannien. Enligt the Guardian innehöll en testad rätt i Storbritannien över 90 procent hästkött.

Lasagnen görs av underleverantören Comigel i Luxemburg.

Efter larmet informerade Findus i Sverige i måndags Livsmedelsverket och drog in lasagnen från sina och kundernas lager.

Brittiska livsmedelsverket FSA har begärt ytterligare tester för att se om ett läkemedel för hästar, fenylbutazon, kan finnas i produkterna. Medlet är förbjudet i livsmedel.

Henrik Nyberg, produktionsdirektör i Findus Sverige, säger att det är för tidigt att säga hur Findus kommer att agera mot Comigel.

- Vi har satt väldig press på den här leverantören. Det som redan är klart är att Comigels underleverantör av kött är för alltid stoppad för fortsatta leverantörer till Findus.

"Vi kräver certifikat och verifikationer från våra leverantörer och gör regelbundna kvalitetskontroller. Det var vid en sådan kontroll som leverantören upptäckte avvikelsen", skriver Nyberg i ett pressmeddelande.

Återkallandet berör bara just enportionslasagnen, 375 gram. Alla andra nötköttsleverantörer har försäkrat för Findus att de inte blandat hästkött i maten. Den kund som vill lämna tillbaka lasagnen kan ringa eller kontakta Findus på nätet. Livsmedelsverket har hållits informerat om provtagningen.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.