1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Nobelpris för upptäckt av ny cancerbehandling

En helt ny typ av cancerbehandling belönas med årets Nobelpris i fysiologi eller medicin. För vissa patienter, med en väldigt svårartad cancer, har den nya terapin inneburit att de lever betydligt längre än vad de annars skulle ha gjort.(TT)
Publicerad 1 oktober 2018

I augusti 2015 meddelade USA:s tidigare president, den då 90-årige Jimmy Carter, att hans elakartade hudcancer hade spridit sig till levern och till hjärnan.

””

Men Carter hade tur. I samma veva fick han testa pembrolizumab, en antikropp som ingår i en helt ny form av cancerbehandling. Bara tre månader senare undersöktes han på nytt och av cancern syntes inte ett spår. Den var, konstaterade förvånade läkare, helt borta.

Drygt tre år senare lever Jimmy Carter fortfarande och i vad som såg ut att vara en tanke, på hans 94:e födelsedag den 1 oktober, tillkännagavs att upphovsmännen bakom den revolutionerande behandlingen tilldelas Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Tvingas skölja ansiktet

De som prisas är japanen Tasuku Honjo och amerikanen James P Allison för deras upptäckter kring immunterapi. För den senare blev TT först med att berätta den goda nyheten. Inte ens Nobelkommittén hann före:

””

Till nyhetsbyrån AFP säger han:

””

James P Allison delar priset med japanen Tasuku Honjo.

””

Unik behandling

De båda forskarna får priset "för upptäckten av cancerbehandling genom hämmande av immunförsvarets bromsmekanismer".

””

Tidigare, berättar han, har vi "bara" haft tre typer av behandlingar: kirurgi, strålning och cellgifter, som alla riktas mot cancercellerna själva. Nu finns även så kallad immunterapi.

””

Vet inte riktigt

De olika medicinerna har hittills visat sig mest effektiva vid elakartad hudcancer, malignt melanom, och vissa typer av lungcancer respektive leukemi. Det finns också individuella skillnader. Vissa patienter, som Jimmy Carter, svarar väldigt bra på behandlingen, medan andra inte gör det.

””

TT