1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Här får förtryckta barn prata fritt

Psykiskt och fysiskt våld i hemmet. Oro att bli bortgift. Självmordstankar. Många av de knappt 200 barnen som i fjol hörde av sig med hedersrelaterade frågor till Rädda Barnens nya chatt brottas med svåra problem. Att inte få umgås med vänner efter skolan.(TT)
Publicerad 6 mars 2016

Att inte få umgås med vänner efter skolan. Att inte få vara med på vissa lektioner. Att leva med hot om att bli bortförd eller bortgift. Hedersförtryck kan ta sig många former - men grundproblemet är för de drabbade ofta detsamma.

””

"Skam- och tabubelagt"

Hon är stolt över att 197 barn och unga använde den anonyma stödchatten för att prata om hedersrelaterat förtryck under 2015, men medger att siffran är förhållandevis låg.

Frågan är varför det är så.

””

Samhället saknar en bred medvetenhet om hedersrelaterade frågor, anser Elisabeth Dahlin. Hon beskriver problemet dels som att många inte är medvetna om problemets omfattning, dels som att många inte riktigt förstår det, bara tror att det rör sig om fysiskt våld.

””

Samordning krävs

För att bekämpa hedersförtryck krävs en bättre samordning, ökad kunskap och konkreta åtgärder hos såväl skolor och sociala myndigheter som hos polisen, säger Elisabeth Dahlin.

Polisen gör en liknande analys. Trots ny lagstiftning och bättre förutsättningar för polisutredningar hamnar få hedersrelaterade brott i domstol - och polisen beslutade nyligen att utreda varför.

””

TT