1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Här är risken för viltolyckor störst

Med höstmörkret ökar viltolyckorna - och då har det redan skett över 40 000 i år. - Det är en alldeles för hög siffra, säger Heléne Lilja på Motormännens riksförbund. Risken att drabbas är störst i Smålandslänen Kalmar och Kronoberg.(TT)
Publicerad 11 oktober 2018

I Kalmar län är risken att drabbas av en viltolycka allra högst, med 21,4 olyckor per tusen bilar under 2017 och 2018, visar en undersökning som försäkringsbolaget If gjort. Lägst är risken i Stockholms län, med 3,5 olyckor per tusen bilar.

””

Viltolyckorna visar en uppåtgående trend. I fjol skedde totalt 61 300 viltolyckor, en historiskt hög siffra. Hittills i år har det skett 40 700 olyckor.

Flest olyckor

Att både älg- och vildsvinsstammen ökat pekas ut som en orsak till ökningen. Oktober och november är de månader då flest olyckor brukar inträffa. Och störst är risken för krock i gryning och skymning.

””
””

I genomsnitt dör fem personer per år i viltolyckor. Störst är risken att krocka med ett rådjur, därefter vildsvin och älg. Renar räknas som tamdjur och ingår inte i statistiken, vilket drar ner siffrorna för norra Sverige.

Hålla sig lugn

Skulle olyckan vara framme och en kollision med ett djur är oundviklig gäller det att försöka hålla sig lugn.

””

Handlar det om ett stort djur, som älg eller kronhjort, är taktiken annorlunda.

””

TT