1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Gotlands elproblem hotar jätteklimatsatsning

Cementtillverkaren Cementa öppnar för att minska koldioxidutsläppen till noll. Men då krävs enligt bolaget utbyggd och säkrare elförsörjning till Gotland. - De här avbrotten har fått oss att stanna upp och fundera, säger platschefen Fred Grönwall.(TT)
Publicerad 11 oktober 2018

Nyligen presenterade FN:s klimatpanel IPCC sin rapport där beskedet är att det krävs radikala minskningar av de globala koldioxidutsläppen. Detta om målet ska uppnås att stoppa ökningen av den globala uppvärmningen vid 1,5 grader.

I Sverige är Cementas fabrik i Slite på Gotland den näst största enskilda koldioxidutsläpparna efter ståltillverkaren SSAB. Genom att elektrifiera sin verksamhet skulle fabrikens utsläpp reduceras från cirka 1,6 miljoner ton till i princip inga alls. Detta är tänkt att kunna ske till 2030.

Två skäl

Bolaget ser dock i nuläget två stora hinder, dels den instabila elförsörjningen till Gotland, dels att det kräver volymmässigt betydligt större elproduktion.

””

Cementa ägs av den tyska jättekoncernen Heidelberg Cement, som har flera anläggningar i Europa. Man har långt gånga planer på att elektrifiera anläggningen och en förstudie har gjorts som ska utvärderas under oktober. Samtidigt skulle en sådan satsning kosta flera miljarder kronor och kanske kommer koncernen att tveka inför en jättestor pilotinvestering om strömmen inte fungerar, tror Fred Grönwall.

””

Tidigare har det funnits planer på att anlägga en tredje kabel från fastlandet till Gotland men de planerna är nu nedlagda.

Vill inte kommentera

Ulla Sandborgh, generaldirektör för Svenska kraftnät, skriver i en kommentar till TT: "Svenska kraftnäts analys som offentliggjordes i maj 2017 visade att det inte är samhällsekonomiskt lönsamt att bygga den tredje fastlandskabeln. Vi ser inga skäl att ändra våra slutsatser om det".

TT har även varit i kontakt med Vattenfall som äger kablarna till Gotland men bolaget vill inte kommentera behov av en eventuell utbyggnad. Från regeringshåll hänvisar bland annat miljöminister Karolina Skogs (MP) pressekreterare till Svenska kraftnät och säger dessutom att regeringen nu är en övergångsregering som inte kan ta några politiska initiativ.

Rättad: I en tidigare version av artikeln fanns en felaktig siffra om fabrikens utsläpp.

TT