1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Gävle bjuder miljoner för äppelträd

Gävle kommun har lagt ett bud på 6,3 miljoner kronor på en tomt för att rädda ett hundraårigt äppelträd i Sofiaparken i Gävle, rapporterar lokala medier. För ett antal år sedan sålde kommunen tomten till en privat byggherre, som planerade att bygga sju parhus på tomten, för 4,2 miljoner kronor.(TT)
Publicerad 8 mars 2016

Gävle kommun har lagt ett bud på 6,3 miljoner kronor på en tomt för att rädda ett hundraårigt äppelträd i Sofiaparken i Gävle, rapporterar lokala medier.

För ett antal år sedan sålde kommunen tomten till en privat byggherre, som planerade att bygga sju parhus på tomten, för 4,2 miljoner kronor. När bygglovet för husen hade beviljats överklagades det av privatpersoner som ville rädda det unika sjustammiga trädet. Efter flera rättsliga prövningar stod det dock klart att allt hade gått rätt till och att det var fritt fram för markägaren att fälla trädet.

Men nu har kommunen ändrat sig och vill försöka rädda äppelträdet.

"Trädet är värt att bevara och vi vill köpa marken så att markägaren kompenseras och går skadefri", säger kommunstyrelsens ordförande Inger Källgren Sawela (M) i ett pressmeddelande på kommunens hemsida.

TT