1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Fortsatt kris för Afrikas elefanter

Afrikas elefanter fortsatte att minska i antal under 2015, enligt nya siffror. Tjuvjakten efter elfenben har minskat något men befinner sig fortfarande på en mycket hög nivå. Siffrorna, som tagits fram av FN-organet Cites, presenterades på torsdagen.(TT)
Publicerad 3 mars 2016

Siffrorna, som tagits fram av FN-organet Cites, presenterades på torsdagen. De visar att över 20 000 elefanter dödades illegalt i Afrika under fjolåret, en nivå som innebär att antalet döda elefanter översteg antalet födda elefanter för sjätte året i följd.

Fortfarande finns cirka 550 000 elefanter i Afrika, men experterna är ändå djupt oroade. En svag nedgång av tjuvjakten har noterats sedan toppåret 2011, men kurvan måste bli brantare om inte arten ska bli allvarligt hotad.

Ett fåtal ljusglimtar kan ses i mörkret. I Östafrika har tjuvjakten minskat påtagligt och där överstiger nu födslarna antalet dödade djur, om än marginellt. Det är framför allt i Kenya som situationen förbättrats, medan slakten har fortsatt på hög nivå i stora delar av Tanzania.

Orsaken är i första hand fortsatt hög efterfrågan på elfenben i delar av Öst- och Sydostasien. Det största problemet är den kinesiska marknaden. Myndigheterna i Kina har på sistone försökt att strypa delar av handeln, men inte lyckats helt och hållet.

TT