1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Forskare varnar när kejsarsnitten ökar

Allt fler barn föds med kejsarsnitt världen över. Experter varnar för utvecklingen - men samtidigt finns det länder där metoden används för sällan.(TT)
Publicerad 12 oktober 2018

Andelen barn som föddes med kejsarsnitt fördubblades nästan mellan år 2000 och 2015, visar studier som publiceras i den medicinska tidskriften The Lancet. Under 2015 genomfördes 29,7 miljoner kejsarsnitt i världen. Det innebär en ökning till 21 procent av alla förlossningar från 12 procent år 2000.

””

"Inga medicinska skäl"

Enligt The Lancet är det nödvändigt med kejsarsnitt på grund av komplikationer vid 10-15 procent av alla förlossningar. I praktiken ser det annorlunda ut - och skillnaderna är enorma.

I Brasilien, Egypten och Turkiet föds fler än hälften av barnen med kejsarsnitt. Dominikanska republiken har den högsta andelen i världen: 58,1 procent.

””

I Sverige gick andelen upp från 14,8 till 17,4 procent mellan 2000 och 2015, enligt statistik från Socialstyrelsen. Året därpå steg den ytterligare till 17,6 procent.

””
””

Vanliga bland rika

Enligt forskningen i The Lancet är det vanligare med kejsarsnitt för kvinnor som tillhör sina samhällens hög- eller medelinkomstgrupper, medan kvinnor med låga inkomster ofta saknar tillgång till vad som kan vara en livräddande åtgärd vid förlossningar. I exempelvis Kina ligger andelen kejsarsnitt på mellan 4 och 62 procent när fattiga och rika delar av landet jämförs.

I många fall kan forskarna se att kejsarsnitt utförts på välutbildade kvinnor vars graviditeter inte bedömts som riskabla. De varnar nu för att unga läkare riskerar att bli experter på kejsarsnitt samtidigt som de tappar förtroendet för sina förmågor vid vaginala förlossningar.

Samtidigt genomförs betydligt färre kejsarsnitt än genomsnittet i närmare en fjärdel av världens länder.

””
””

TT