1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Bortglömda äldre mår psykiskt dåligt

De existensiella frågorna smyger sig på. Samhället har gjort dig osynlig och barnen har aldrig tid. Psykisk ohälsa är vanligare bland personer över 65 och nästan var tredje har vårdats för psykisk sjukdom eller fått läkemedel mot det, visar en rapport.(TT)
Publicerad 4 oktober 2018
””

Socialstyrelsens rapport visar att andelen äldre som lider av psykiska problem är dubbelt så stor, jämfört med resten av den vuxna befolkningen. 2016 hade 34 procent av alla över 65 år vårdats för psykisk sjukdom eller använt psykofarmaka.

Hälsan försämras

Ensamhet och isolering som leder till nedstämdhet och ångest är en av de främsta anledningarna till att äldre mår dåligt, enligt Wilhelmsson. Hon arbetar på äldrepsykiatriska mottagningen i Mölndal och möter dagligen personer som känner sig bortglömda av samhället och av barnen.

””

Samtidigt gör samhällets "ungdomskultur" att många äldre känner sig bortglömda. För både i medierna och i samhällsdebatten är det oftast de unga som har ordet.

””

Reflekterar kring livet

Många som kommer till mottagningen i Mölndal grubblar även på existensiella frågor, då många ser tillbaka på sina liv och reflekterar kring hur det blev.

””

Om man märker att en äldre person börjar isolera sig, inte vill hänga med på aktiviteter och kanske äter och sover sämre, kan det vara varningssignaler på att personen behöver hjälp, säger Kerstin Wilhelmsson.

TT: Och om man är äldre och känner sig nere, vad kan man själv göra?

””

TT