1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Ber om hjälp att räkna vargar med app

Den svenska vargstammen minskar. I måndags inleddes den årliga inventeringen för att se hur det står till med stammen - och Naturvårdsverket uppmanar allmänheten att hjälpa till genom att rapportera in observationer. Inventeringen pågår till den sista februari 2019 och görs av länsstyrelserna.(TT)
Publicerad 2 oktober 2018

Inventeringen pågår till den sista februari 2019 och görs av länsstyrelserna.

Allmänheten kan bidra genom att rapportera in sina observationer till länsstyrelserna, som sedan verifierar dessa genom att åka ut på plats. En speciell mobilapp finns att ladda ned till Skandobs, det skandinaviska rapportsystemet för stora rovdjur.

””

Vargar försvinner

Syftet med inventeringen är att ta reda på hur många djur som finns och var, vilket också ger en grund för beslut om nästa års skydds- och licensjakt. I år ställdes licensjakten in på grund av att vargstammen minskat till 305 djur, vid gränsen för den av regeringen fastställda på omkring 300.

Varför den svenska vargstammen minskar är oklart.

””

Invandrare värdefulla

Inventeringen bygger på att hitta revirhävdande par, familjegrupper och valpar för att sedan kunna räkna ut stammens storlek, inte på att räkna enstaka individer. Dna samlas från spillning, vilket gör det lätt att identifiera individer.

””

Speciellt värdefulla individer är invandrare - ensamma djur som vandrat in över gränsen från Finland eller Ryssland och kan ge stammen nya, friska gener.

TT