1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Anmäld för onödig tassprotes

Den brända högertassen gick inte att rädda, så familjekatten fick tassen amputerad. Sedan ersatte veterinären tassen med en protes - vilket lett till anmälan av veterinären till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.(TT)
Publicerad 1 mars 2016

Den brända högertassen gick inte att rädda, så familjekatten fick tassen amputerad. Sedan ersatte veterinären tassen med en protes - vilket lett till anmälan av veterinären till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.

Operationen gjordes utan veterinärmedicinska skäl, anser Jordbruksverket och kräver att den skånske veterinären straffas med en disciplinpåföljd.

Operationen beskrevs i tidningen Veterinärmagazinet som den första i Norden där en katt har fått en tassprotes av titan och gummi. Att det framgår att veterinären före ingreppet sagt till djurägarna att katten skulle klara sig bra med endast tre ben visar att operationen var onödig - och därmed olaglig, menar Jordbruksverket.

Katten klarade operationen bra och kan stödja på protesen. Men den måste hålla sig inomhus eftersom den konstgjorda foten kan fastna om katten går ut, skriver Sydsvenskan.

TT