1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Allt fler klagar på socialtjänsten

Landets socialtjänster får allt fler klagomål på sig. Förra året inkom 3 385 ärenden, en ökning med 13 procent jämfört med 2013. Barn- och äldreminister Åsa Regnér (S) säger nu till TT att hon öppnar för en ändring av socialtjänstlagen.(TT)
Publicerad 1 mars 2015

Efter att siffran legat konstant under 2011-13 sker nu en ökning av klagomålen. Det visar den årsrapport från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som i veckan lämnades in till regeringen.

””

Den tunga arbetsbelastningen för landets socialsekreterare är vida känd och trycket har medfört en flykt från yrket. Klagomålen handlar till stor del om bristande rättssäkerhet och om vilket bemötande klienten fått under sin kontakt.

Barn i kläm

Åsa Regnér, som befinner sig i Chile, kommenterar läget i ett mejl till TT:

"Det är tydligt att delar av socialtjänsten, i synnerhet den sociala barn- och ungdomsvården, har problem. Jag ser allvarligt på situationen. Därför har jag redan om två veckor bjudit in till ett dialogmöte om dessa frågor och förslag på förbättringar".

Barn- och äldreministern väljer nu att gå så långt som att öppna för en eventuell lagändring.

"Vi ska också komma ihåg att socialtjänstlagen är 40 år gammal. Det kan finnas anledning att se över denna viktiga lag."

Mer än hälften får svar inom tre månader på sin anmälan till Ivo. Samtidigt är det fortfarande 25 procent som får vänta på beslut mer än ett halvår. Det betyder att till exempel barn och familjer hamnar i kläm.

””

Låg status

Den som fått uppdraget från regeringen att titta på frågan är Cecilia Grefve, tidigare socialchef och nu nationell samordnare för den sociala barn- och ungdomsvården. I dagarna inleder hon arbetet med att besöka socialtjänster i ett 50-tal kommuner runtom i landet.

””
””

TT