1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

2 500 får lämna Vattenfall

Sammanlagt 2 500 personer får lämna Vattenfall när företaget ska spara 4,5 miljarder kommande två år, enligt ett pressmeddelande.
Nyheter • Publicerad 6 mars 2013
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Enligt Vattenfall berörs cirka 1 500 personer i Tyskland, cirka 500 i Holland, 400 i Sverige och 50 på Vattenfalls övriga marknader.

Låg efterfrågan på el och överskott på utsläppsrätter och produktionskapacitet anges som bakgrund till beslutet av Vattenfalls koncernchef Øystein Løseth.

"De nya förutsättningarna kräver att vi ytterligare förbättrar vår effektivitet och stärker vår finansiella ställning", skriver han i en kommentar.

Utöver personalminskningar planerar Løseth avyttringar och ett minskat investeringsprogram.

"Jag vill understryka att Vattenfall kommer att genomföra minskningen av antalet anställda på ett socialt ansvarsfullt sätt och i nära dialog med personalorganisationerna i alla berörda länder", skriver Øystein Løseth i pressmeddelandet.

Utöver redan aviserade planer, som den möjliga försäljningen av den danska kraftvärmeverksamheten och utvärderingen om det går att sälja brunkolsverket Lippendorf i Tyskland, överväger Vattenfall nu även möjligheter till andra avyttringar som inte bedöms vara en del av kärnverksamheten.

"Och vi utvärderar strategiska alternativ för produktionstillgångar med låg lönsamhet", skriver den ställföreträdande koncernchefen Ingrid Bonde i en kommentar.

Finansmarknadsminister Peter Norman vill inte kommentera beskedet utan hänvisar alla frågor till Vattenfall.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.