1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Unika freskfynd i Frankrike

Fresker som tros vara runt 2 000 år gamla har upptäckts i staden Arles i sydöstra Frankrike. De välbevarade fynden jämförs med de berömda freskerna i Pompeji i Italien, rapporterar The Telegraph.(TT)
Publicerad 13 juli 2015

Fresker som tros vara runt 2 000 år gamla har upptäckts i staden Arles i sydöstra Frankrike. De välbevarade fynden jämförs med de berömda freskerna i Pompeji i Italien, rapporterar The Telegraph.

Elva av freskerna som har grävts fram av en grupp arkeologer visades på Musée départemental Arles antique i fredags, bland dem en målning av en utsmyckad kvinna som spelar harpa. Arkeologerna tror att kvinnan ser dagens ljus för första gången på 2 000 år och att fresken förmodligen har tillhört en rik handelsman eller någon ur den politiska eliten.

Freskmålningarna är en del av en större väggmålning, den första av denna omfattning som påträffats utanför Italien. Nästa år planeras en ny utgrävning där man förväntas hitta fler pusselbitar. Marie-Pierre Rothé som är ansvarig för utgrävningen tror att det slutgiltiga resultatet kommer att vara "unikt", men att det kan ta upp till tio år innan väggmålningen är färdigställd.

TT