1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

DiCaprios strand förstörd av turism - stängs

Den världsberömda stranden Maya Bay i Thailand har förstörts av turismen. Maya Bay blev känd genom filmen "The Beach" med Leonardo DiCaprio. Nu stänger myndigheterna stranden på obestämd tid.(TT)
Publicerad 3 oktober 2018

"The Beach", som hade premiär 2000, spelades in på ön Ko Phi Phi Leh utanför Thailands västkust, nära den välkända turistorten Phuket.

Ko Phi Phi Leh utgör en del av en naturskön arkipelag av öar med branta, skogklädda klippor, vita sandstränder och ett relativt rikt fågelliv.

Arkipelagen ingår i en nationalpark som även omfattar områden på fastlandet.

Efter filmen blev Maya Bay ett hett mål för turister från hela världen som ville se DiCaprios strand och ta en selfie med havet i bakgrunden. Mängder av människor på besök i Thailand har under åren tagit sig ut till ön. Många har kommit ombord på stora utflyktsbåtar med tusentals turister, en majoritet från Kina.

Förstörelse

Resultatet har blivit katastrofalt. Enorma mängder skräp, varav en stor andel är plast, ligger nu längs stranden. Den närliggande vegetationen har också tagit skada.

””

Nu stänger nationalparksmyndigheten stranden på obestämd tid för att låta den återhämta sig från förstörelse som massturismen orsakat.

Enligt Suksawang är stranden och dess växtlighet fullständigt förstörd och återhämtningen kan bli svår. Redan i mars i år tillkännagav myndigheterna att stranden ska stängas tillfälligt, men beslutet förlängs nu alltså till att gälla på obestämd tid.

Nödläge

Avstängningen har samtidigt lett till protester från delar av turistindustrin. Många reseföretag lockar specifikt med utflykter till Maya Bay.

Men problemen med massturismen uppmärksammas alltmer i Thailand och andra länder i Sydostasien. I Filippinerna stängdes nyligen den populära turistön Boracay, och på Bali i Indonesien utlyste myndigheterna i fjol ett nödläge längs en kuststräcka på grund av att havet och stränderna var fulla av skräp.

För Leonardo DiCaprio måste det hela kännas obehagligt, med tanke på att han är känd för sitt engagemang för natur och miljö.

TT