1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

SVT:s satirinslag inte hets mot folkgrupp

Justitiekanslern (JK) har prövat ett satiriskt inslag i "Svenska nyheter" med Jesper Rönndahl och funnit att det inte handlar om hets mot folkgrupp och heller inte yttrandefrihetsbrott, skriver Aftonbladet.(TT)
Publicerad 12 oktober 2018

Justitiekanslern (JK) har prövat ett satiriskt inslag i "Svenska nyheter" med Jesper Rönndahl och funnit att det inte handlar om hets mot folkgrupp och heller inte yttrandefrihetsbrott, skriver Aftonbladet.

SVT sände den 21 september en fejkad informationsfilm riktad till kinesiska turister i satirshowen "Svenska nyheter". Det fick Kinas ambassad i Stockholm att gå i taket och anklaga SVT för att vara rasistiskt. Programmets ansvariga utgivare Thomas Hall bad efter många turer om ursäkt, men Kinas ambassad avfärdade den som "hycklande". Flera personer anmälde avsnittet till JK, som prövade ärendet.

"Utrymmet för ironi, satir och andra debattväckande uttryck är mycket vidsträckt och omfattar även sådana yttranden som kan uppfattas som stötande", skriver JK i beslutet som tidningen tagit del av. Ingen förundersökning kommer att inledas mot "Svenska nyheter".

TT