1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

"Sound of music" fyller 50 år

I dag är det 50 år sedan "Sound of music" hade premiär. I Sverige lockade filmen över 3 miljoner biobesökare och på 90- och 00-talet drog den mängder med folk till både svenska musikaluppsättningar och bio-sing-a-longs.(TT)
Publicerad 2 mars 2015

När Julie Andrews dansade över blomsterängen bland alptopparna och sjöng "The hills are alive" i rollen som Maria var det inte riktigt så bekymmersfritt som det ser ut. Scenen var otroligt krävande eftersom filmbesättningens helikopter flög för nära. Det berättade hon för fem år sedan när Oprah Winfrey hade lyckats samla hela skådespelarfamiljen von Trapp inför filmens 45 års jubileum, enligt Aftonbladet.

Show av Lady Gaga

Fem år senare och 50 år efter det att filmen hade premiär i New York, den 2 mars 1965, är den ännu aktuell. På Oscarsgalan i februari tolkade popstjärnan Lady Gaga musikalfilmen och hennes potpurri av musikskaparduon Richard Rodgers och Oscar Hammersteins musik blev en av galans stora snackisar. Filmen kammade själv hem hela fem Oscars, bland annat för bästa film och bästa originalmusik, 1966.

Salzburg firar

"Sound of music" har satts upp som musikal i Sverige med bland andra Carola Häggkvist och Tommy Körberg och senare Pernilla Wahlgren och Tommy Nilsson i huvudrollerna. I början av 2000-talet var det också oerhört populärt med sing-a-longs till filmen. Biografen Skandia i Stockholm drog fulla hus under några år. Besökarna, många utklädda, levde sig in i filmen och sjöng med under filmvisningen - som en karaokeföreställning i megaform. Succén spred sig även till andra städer i Sverige.

Salzburg, där filmen spelades in, satsar stort på jubileumsåret med bland annat med specialutställningar i familjen von Trapps bostad och på Salzburgs marionettteater.

TT