1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Så blev svenska spel en världssuccé

Det svenska spelundret växte fram i myllan av barn och unga som programmerade på Commodore 64 och spelade Drakar och demoner. I dag är de vuxna och har skapat en svensk mångmiljardindustri som växer för varje år.(TT)
Publicerad 8 mars 2016

På tisdagen släpptes det internationellt hajpade spelet Tom Clancys The Division av Malmöstudion Massive Entertainment. Det senaste i raden av svenska titlar med en budget som närmast kan liknas vid en större Hollywoodproduktion. Eller som företaget själv utrycker det, Sveriges största kulturexport i år.

Men för att förstå varför Sverige de senaste åren tagit plats bland de absolut största tillverkarna av datorspel behöver man backa bandet ungefär 30 år.

Drakar, demoner och kodning

Det var då, på 1980-talet, som den klassiska datorn Commodore 64 och rollspelet Drakar och demoner båda fick stort genomslag i Sverige. I stugorna formades en generation barn som i dag är stommen i spelmakarskrået. En bransch som under 2014 omsatte nio miljarder kronor i Sverige.

””

Kombinationen av att lära sig koda på datorerna, och samtidigt skapa sina egna spelberättelser med Drakar och demoner, gav förutsättningar för både kreativa och tekniska förmågor hos de barn som i dag tillverkar spel.

””

Svensk arbetskultur

Bakom spelmekaniken och berättelsernas ofta våldsamma fasad döljer sig också något annat som är unikt för vår kultur. Och även det tillskrivs en del av äran för framgångarna.

””

TT