Rauschenbergs get röntgas
Stämningen är andaktsfull när fem av Moderna Museets tekniker med en sammanbiten kraftansträngning lyfter av den jättelika plexiglashuven. Alla experter i rummet viskar fast det inte behövs.
Älskat och gåtfullt
Men så är det också ett av världens mest berömda konstverk som befrias ur sin monter. "Monogram", som verket egentligen heter, är älskat av barn för sin vänliga charm och sönderanalyserat av konstvetare på grund av sin gåtfullhet.
Kaj Thuresson, utredare på Riksantikvarieämbetet, närmar sig försiktigt och vädrar med näsan strax ovanför djurets nos.
””
Under tre dagar ska "Monogram" undersökas ytterst grundligt. Färgerna analyseras och ljuskänsligheten testas. Dessutom genomförs en röntgenundersökning för att syna djurets inre. En process som kräver att delar av museet spärras av på grund av strålningen.
””
2005 arbetade hon med en omfattande utställning som tog geten till New York, Los Angeles och Paris. Nu planeras en ännu större utställning som görs i samarbete mellan Tate i London, Museum of Modern Art i New York och San Francisco. Enligt Moderna Museets chef Daniel Birnbaum är det möjligen den slutgiltiga Rauschenberg-utställningen.
Outtalad överenskommelse
””
””
Han ler ett snett leende när han får frågan om det finns en risk att deras undersökningar neutraliserar verkets mystik.
””
Kaj Thuresson och hans kollega Magnus Mårtensson från Riksantikvarieämbetet hänger upp tunga blygardiner som ska skydda mot den elektromagnetiska strålningen. När röntgenundersökningen sedan börjar håller de minutiös koll på värdena med hjälp av mätare.
Några timmar senare står museets konserveringsexperter samlade i klunga runt Magnus Mårtenssons dator. Alla stirrar som hypnotiserade när han studerar röntgenplåtarna på sin skärm.
Innehåller arsenik
Efter en första snabbanalys konstateras att det verkar som om en av de många myter som omgärdar geten faktiskt stämmer. Ett av djurets ben ser ut att vara brutet. Kroppen innehåller även en hel del järn. Det handlar om spikar som håller skinnet på plats och centimetertjocka metallstänger som stagar upp skelettet.
När TT återvänder till museet efter tre dagar av undersökningar säger Kaj Thuresson att det är sannolikt att geten har preparerats med arsenik. Något som var vanligt när djur stoppades upp förr i tiden.
””
Daniel Birnbaum ser nöjd ut.
””
Ett definitivt besked kommer Moderna Museet att ge inom de närmsta veckorna.
TT