Matböcker som guider i hälsodjungeln
Kockarnas entré i tv-rutan på 90-talet var början på en explosion av matlagningsprogram, kokböcker och mattidningar. Och mattrenden är inte över. Tvärtom har den vuxit sig än starkare, inte minst på sociala medier och matbloggar. Men internet tycks inte ha gjort matböckerna överflödiga. Hälsotrenden inom litteraturen är fortsatt stark och ständigt nya rön gör den till en aldrig sinande källa för bokindustrin.
””
Hälsomatböckerna förmedlar budskapet att du själv inte kan avgöra vad du ska äta för att må bra - för att få hjälp måste du läsa en bok, menar Mats-Eric Nilsson.
Köpa quick-fix
För några år sedan var det böcker om olika dieter som LCHF- och 5:2 som dominerade. I vårens matböcker handlar det mycket om det gröna, medvetna och förstås hälsosamma köket. "Grön paleo", "Stark inifrån och ut på 12 veckor" och "Vego hela dagen" är några av titlarna. Det är till stor vegetariska recept i böcker som är utformade mer för att inspirera än att leverera pekpinnar och förbud. Men också böcker om mat med en mer uttalad hälsokoppling som till exempel "Mat som läker" och "Magsmart".
I slutet av mars kommer "Miljödieten" av journalisten Daniel Öhman och kocken Maximillian Lundin. Undertiteln "Snyggare, smalare, sundare - och rädda världen på köpet" sätter fingret på trenden just nu. Vi är villiga att betala för att få hjälp att äta så att vi både vinner på det själva genom att bli snyggare och må bättre, men samtidigt bidra till en bättre miljö genom hållbar matlagning.
Lina Wijk är publicistisk chef på förlaget Bonnier fakta som ger ut "Miljödieten" och andra böcker i genren. Hon tror till viss del att människors hopp om en "quick-fix" som kan lösa deras problem bidrar till den stora efterfrågan, men att dessa böcker också kan vara till stor nytta.
””
Mat för njutning
I slutet av mars kommer kocken Paul Svenssons nya bok "Grilla vego" där han utmanar till att våga lägga annat än kött och fisk på grillen. Han har under många år arbetat med grönsaker som huvudingrediens och länge varit en förespråkare för det vegetariska köket. Vegetabiliska, säsongsanpassade råvaror, insekter och ta tillvara på hela produkter kan låta väldigt i tiden - men Paul Svensson förhåller sig inte till trender och dieter, säger han. För honom handlar det om att skapa njutningsfull mat.
””
Även Mats-Eric Nilsson anser att maten måste vara njutningsfull.
””
TT