1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Kulturprofilen överklagar domen

Den så kallade kulturprofilen dömdes i måndags till två års fängelse för våldtäkt. Under onsdagskvällen lämnades en överklagan av domen in till hovrätten, uppger hans advokat för Aftonbladet. Mannen åtalades för två fall av våldtäkt.(TT)
Publicerad 4 oktober 2018

Den så kallade kulturprofilen dömdes i måndags till två års fängelse för våldtäkt. Under onsdagskvällen lämnades en överklagan av domen in till hovrätten, uppger hans advokat för Aftonbladet.

Mannen åtalades för två fall av våldtäkt. Han dömdes till fängelse för ett av fallen, men friades i det andra av tingsrätten som ansåg att bevisningen var för svag. Brotten anmäldes av en kvinna som enligt åtalet har blivit utsatt för våldtäkter av kulturprofilen vid två tillfällen under höst och vinter 2011.

Övergreppen uppmärksammades först i en granskning i Dagens Nyheter där 18 kvinnor berättade hur han utsatt dem för ofredanden och våldtäkter. Mannen har kopplingar till Svenska Akademien och granskningen kastade in institutionen i en djup kris som hittills har lett till att flera av dess ledamöter har lämnat sina uppdrag där.

TT