1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Kent tar farväl med album och turné

Rockbandet Kent går i graven med en spelning på Tele2 Arena i Stockholm i december. Dessförinnan kommer ett nytt album och en turné, bekräftar bandet i ett pressmeddelande. Det är ett av de största och mest inflytelserika svenska rockbanden som nu tar farväl efter en drygt 20 år lång karriär.(TT)
Publicerad 14 mars 2016

Det är ett av de största och mest inflytelserika svenska rockbanden som nu tar farväl efter en drygt 20 år lång karriär. På söndagskvällen publicerade det Kent en video med titeln "Då som nu för alltid" som mot slutet innehåller budskapen "16 maj 1990 - 17 december 2016", "Sista albumet" och "Sista turnén".

På måndagsmorgonen släpptes "Egoist", första singeln från bandets kommande tolfte album "Då som nu för alltid", som släpps den 20 maj.

Klas Ekman, som 2002 skrev "Berättelsen om Kent" tillsammans med Anders Dahlbom, tycker att gruppen har influerat stora delar av Musiksverige.

””

Avslutar med turné

Kent släpper också ett greatest hits-album, samt turnerar under hösten med avslutning på Tele 2 arena i Stockholm den 17 december.

"Vi har alltid försökt gå våra egna vägar. Tack till alla ni som brytt er om vår musik. Tack till alla er som kommit på våra konserter, från de första trevande kaos-gigen på små klubbar under det dimmiga nittiotalet till de stora scenerna. Ni har gjort det möjligt för oss att fortsätta", skriver bandet i pressmeddelandet.

Fansen sörjer

Bandets stora fanskara har sedan dödsrunan fyllt kommentarsfälten i sociala medier med hyllningar och nostalgiska minnen av gruppen.

Serietecknaren Bim Eriksson är ett av många hängivna fans som uttryckt sin sorg över beskedet i sociala medier. Kort efter att bandet postade sin avskedsvideo la hon upp en nytecknad Kent-inspirerad bild på Instagram där hon tackar gruppen för alla år av vänskap, gåshud, skrubbsår, magi och konst. Bim Eriksson tror att anledningen till att Kent har så sällsynt engagerade fans är att de står för något annat.

””

Hemma hos Kent-fanatikern Nadine Appelqvist har den nya singeln "Egoist" gått varm sedan den släpptes. När hon såg videon på söndagskvällen förstod hon att allt inte stod rätt till och när hundarna från albumomslaget till skivan "B-Sidor 95-00" släpptes lös i en sekvens insåg hon att det var slut.

””

Berömd spelning

Förra året gjorde bandet några festivalspelningar, i Bråvalla i Norrköping, Finland och Danmark. Året dessförinnan ordnade Kent sin egen festival Kentfest, i Göteborg och i Stockholm.

Den mest berömda spelningen gjorde bandet 2003, inför ett fullsatt Stockholms stadion. Kent hade uppmanat publiken att klä sig helt i vitt, något de både hyllades och kritiserades för.

TT