1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Motstridiga uppgifter om inval i Akademien

Svenska Akademien har valt in ytterligare två ledamöter för att fylla de stolar som står tomma, uppger ledamoten Per Wästberg när han lämnar Akademiens möte i Börshuset i Gamla stan. - Ja, det blir inval. Två, säger han.(TT)
Publicerad 11 oktober 2018

Efter Akademiens torsdagssammankomst kom ledamöterna Per Wästberg och Jesper Svenbro ut först från Börshuset. Wästberg bekräftar att det har gjorts två inval, men vill inte berätta vilka personer det rör sig om.

””

"Inte kommit så långt"

När de återstående ledamöterna lämnar mötet bombarderas de med frågor från journalister på plats och flera medier uppger nu att Anders Olsson svarar nej på frågan om det skett några nya inval.

””

Förra veckan träffades Anders Olsson och kung Carl Gustaf på fredagen, då kungen godkände invalen av Jila Mossaed och Eric M Runesson. Men när TT når riksmarskalken Fredrik Wersäll känner han inte till att något nytt möte är inbokat.

””

Inte heller hovets informationschef Margareta Thorgren känner till att kungen skulle ha varit i kontakt med Akademien.

Lugn hoppades

Två nya ledamöter har sedan tidigare valts in i Svenska Akademien, men fram tills nu har stol nummer 11 och stol nummer 13 stått tomma.

Inför mötet sade Kristina Lugn till TT att hon hoppades att inval skulle ske.

””

Efter mötet bekräftade Per Wästberg att alla, även de så kallade avhoppade ledamöterna, har deltagit i omröstningen om de nya invalen.

"Akademien vinner"

Den tillförordnade ständige sekreteraren Anders Olsson sade efter förra veckans inval till TT att man ville få en fulltalig akademi så snart som det bara är möjligt.

Någon som inte var på gott humör inför torsdagens möte var ledamoten Horace Engdahl, som hastade förbi och vägrade svara på frågor från journalister på plats.

Men efter mötet talade han desto mer, med en mer munter uppsyn.

””

TT: Är det slut nu?

””

TT: Vem vinner?

””

Frostensons framtid

Vad gäller den andra stora frågan - Katarina Frostensons framtid i Svenska Akademien - så har Akademien inte uttalat sig officiellt än. Enligt uppgifter till Dagens Nyheter har en majoritet av ledamöterna tidigare ställt sig bakom en avsiktsförklaring om att hon bör lämna sin stol.

Men Akademien har inte gjort något officiellt uttalande om huruvida man tänker tvinga bort Frostenson. Och efter torsdagens möte uppgav flera ledamöter att frågan om Frostensson inte hade diskuterats.

Enligt uppgifterna till DN anser majoriteten av ledamöterna att Katarina Frostenson har brutit mot paragraf 48 i Akademiens stadgar, som handlar om tystnads- och lojalitetsplikten. Anders Olsson har tidigare sagt till TT att mycket återstår när det gäller hennes ledamotskap.

Pristagare utsedd

Svenska Akademiens viktigaste uppgift, utdelandet av Nobelpriset i litteratur, har på grund av krisen skjutits upp till nästa år. Tidigare har Anders Olsson uppgett att planen är att dela ut två litteraturpris 2019.

Enligt Kristina Lugn är namnet på den ena pristagaren redan färdigt.

””

TT