1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Grävling dirigerar opera om pappasvek

Bobo och hennes svekfulle pappa står i centrum när Pija Lindenbaum för första gången skriver för operascenen. "När då då" handlar om en unge som får nog av att hela tiden komma i sista hand. Varje lördag packar Bobo rullväskan och går hem till pappa. Först har han lovat att de ska åka till månen.(TT)
Publicerad 11 oktober 2018

Varje lördag packar Bobo rullväskan och går hem till pappa. Först har han lovat att de ska åka till månen. När det inte blir så ska de i alla fall hälsa på farmor i Bollnäs, men även den resan ställs in. I stället får Bobo följa med till pappas jobb eller möjligen hjälpa till att städa, om ens det.

””

Trista vuxna

Till sin första operaföreställning har inte hon inte bara skrivit librettot utan också gjort både kostym och scenografi. Huruvida hennes bildspråk från barnböckerna om Gittan, gråvargar och Lill-Zlatan går igen även på operascenen kan hon inte riktigt svara på. Däremot är berättelsens tema återkommande även i hennes barnböcker: vuxnas svek mot barn.

Redan från början visste Pija Lindenbaum att hon skulle göra en omtagning av "Mäster skräddare", som hon också använt i sin senaste barnbok, men på ett helt annat sätt.

””

Många mjukdjur

Dirigenten är en grävling, tillika ett av Bobos många mjukdjur som hon fått av föräldrarna som har dåligt samvete.

Bobo skiljer sig från Pija Lindenbaums vanligen blyga och tillbakadragna barnbokshuvudpersoner. På Kungliga Operan i Stockholm och från den 17 november på Helsingborgs stadsteater görs huvudrollen av en sopran, en skådepelare och dansare som agerar tillsammans.

””
””

"När då då" har urpremiär på Kungliga Operan i Stockholm 13 oktober.

TT