1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Aznavour hedras med gata i Paris

Till tonerna av en av den franske legendarens mest populära sånger, "Emmenez-moi", sade Frankrike farväl till en av sina mest folkkära artister, Charles Aznavour. Och hans minne lever vidare i Paris där en gata skall få hans namn.(TT)
Publicerad 5 oktober 2018

En nationell minnesceremoni för den legendariske artisten och sångaren Charles Aznavour hölls på fredagen på gården till nationalmonumentet Les Invalides i centrala Paris.

Bland dignitärer, som tidigare och nuvarande presidenter, syntes även släkt, artister, bland andra skådespelaren Jean-Paul Belmondo och några få fans. Under ceremonin som sändes direkt i flera nationella tv-kanaler bar artistens fru, svenskfödda Ulla Thorsell och barn fram kistan som var svept i franska trikoloren.

Ska få gata

Vid ceremonin talade både Frankrikes president Emmanuel Macron och Armeniens premiärminister Nikol Pasjinian då Aznavour hade armeniskt ursprung.

I samband med ceremonin utlovade Paris borgmästare Anne Hidalgo att en gata i staden ska få stjärnans namn.

Den 94-åriga artisten hittades död i badkaret i hemmet i Alpilles i sydöstra Frankrike på måndagen. Aznavour, som nått berömmelse långt bortom landets gränser, var fortfarande aktiv som artist och hade ett par konserter inplanerade under hösten. Han hade själv sagt att han föredrog att dö på scen.

Framträdande röst

Aznavour var en av den franska chanson-traditionens mest framträdande röster. Han började sin karriär med mindre roller inom teatern och filmen och började uppträda som artist och sångare på 40-talet. Hans uttrycksfulla texter och starka scennärvaro blev något av hans kännetecken. Omåttligt populär både i Frankrike och i omvärlden har han gett ut nya skivor och uppträtt i hela 72 år och under åren kallats bland annat franska chansonens "monstre sacré" eller gigant.

Charles Aznavour, som har armeniskt och grekiskt ursprung, föddes i Paris 1924 och blev 94 år gammal. Han jordfästs på lördagen i familjegraven i Montfort-l'Amaury.

TT