1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Flera kulturtoppar fälls för mutbrott

Statligt anställda chefer gick på lyxfester som de bjudits in till av intresseorganisationer. Mutbrott, anser hovrätten och dömer fem av de inblandade till böter.(TT)
Publicerad 5 oktober 2018

Rättegången gäller flera fester som arrangerades av Föreningen svenska tonsättare (FST) och Sveriges kompositörer och textförfattare (Skap) där flera högt uppsatta företrädare för statliga organisationer bjöds in och deltog.

Programmet Kaliber i P1 granskade för några år sedan festerna, där gästerna bland annat bjöds på alkohol och lyxmiddagar på Grand Hôtel i Stockholm. I samband med detta inledde Riksenheten mot korruption och mutbrott en utredning om mutbrott.

Målet togs först upp i tingsrätten hösten 2017, där de åtalade friades från alla anklagelser. Rätten bedömde att myndighetspersonernas närvaro var motiverad eftersom de måste kunna följa vad som händer på musikområdet.

Åklagarna överklagade - och nu gör hovrätten bedömningen att myndigheterna inte får ta emot förmåner av detta slag då det skulle kunna påverka deras uppdrag att fördela statsbidrag inom kulturområdet.

Totalt döms fem personer, varav tre statliga företrädare och två anställda vid intresseorganisationerna, till böter för mutbrott vid Stockholms hovrätt. Bland de dömda finns Stina Westerberg, generaldirektör för Statens musikverk, som döms för mutbrott och tagande av muta.

TT