Faustfeber i Gävleborg
Gävleborg har drabbats av Faustfeber. Faustiska konserter, stadsvandringar, utställningar, läsecirkel och filmvisning står på programmet och i höstas var Goethes "Faust" utgångspunkt i högskolans samtal om livsvillkor i en kommersialiserad tid. Dessutom har man skapat en app för att guida teaterpubliken och runtom i länet har det anordnats särskilda Faustkaféer. Men regissören Peter Oskarsons ambition är inte att nå ut med ett budskap, han vill hämta in andras reflektioner.
””
Vandringsteater
Det är några dagar kvar till premiären av "Faust i Gasklockan", och Peter Oskarson beskriver läget som kaosartat. Till fredag ska allt vara klart: Över 300 kostymer har redan sytts upp, nu ska symfoniorkester, spelmannalag, skådespelare, sångare och figuranter - tillsammans mer än hundra personer - hitta sin plats. Dessutom ska publiken lotsas genom Gasklockornas utrymmen, en logistikkrävande lösning som repeteras noga.
””
Goethes version av myten om Faust, som säljer sin själ till Djävulen, är i original en 22-timmarskoloss i två delar med delvis ganska svårtillgänglig text.
””
Mindre organisation
Han är tillbaka på Folkteatern i Gävle för första gången på åtta år. Fram till 2006 var han teaterchef och gjorde flera storslagna uppsättningar, bland annat "Den stora vreden" 1988, den första uppsättningen i Gasklockorna.
Folkteatern är en betydligt mindre organisation nu jämfört med när du var chef. Hur är det möjligt att ändå göra en så här stor produktion?
””
TT