1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Det tog ett år - nu tar #metoo fart i Indien

En bomb har slagit ner i Indiens hjärta - Bollywood. En skådespelerskas vittnesmål om sexuella trakasserier har gett andra kvinnor mod att höja sina röster. Och nu skakar marken under fler offentliga personer i landet, ett år efter det att #metoo spred sig över världen.(TT)
Publicerad 10 oktober 2018

Den tändande gnistan till Indiens växande metoo-upprop är Bollywood-skådespelerskan Tanushree Dutta. Redan för tio år sedan anklagade hon en manlig kollega för sexuella trakasserier, men trots att hon namngav honom föll händelsen i glömska. Ingen tog henne på allvar.

Efter att ha bott i USA i åratal har Dutta nu återvänt hem till Indien. Det var i samband med det som hon i en intervju upprepade anklagelserna - omkring ett år efter det att skandalen kring Hollywood-producenten Harvey Weinstein briserade och blev startskottet för metoo-upprop över hela världen.

””

Sprider sig

Dutta har fått stöd av fler kvinnliga kollegor och uppropet har snabbt spridit sig. Flera framträdande journalister, komiker, författare, skådespelare och en minister i Narendra Modis regering anklagas nu för sexuella trakasserier och övergrepp.

Anklagelserna har fått en redaktör på en av Indiens största tidningar att avgå. Och landets största komikergrupp, som har över 3,4 miljoner följare på Youtube, har pausat sina uppträdanden och meddelat att framtiden är oklar, efter det att två av medlemmarna anklagats för trakasserier och övergrepp.

””

Farligt för kvinnor

Indien skakades 2012 av en brutal gruppvåldtäkt med dödlig utgång. Händelsen gav upphov till enorma protester och resulterade i en rad lagändringar. Trots det är sexualbrott vanliga. Varje timme utsätts nästan 40 kvinnor för brott i Indien, enligt Thomson Reuters Foundation som menar att landet är världens farligaste för kvinnor.

””

2017 läckte en student en lista med namn på personer inom universitetsvärlden som hon anklagade för olika övergrepp och hashtaggarna #aintnocinderella och #happytobleed, som också handlar om kvinnors rättigheter, har vid olika tillfällen trendat i sociala medier. Och nu är det alltså #metoo som sprids i Indien.

Urban elit

Än så länge pågår uppropet bland en minoritet av landets kvinnor, den förmögna eliten. Om rörelsen lyckas växa sig större återstår att se. Nästan 40 procent av Indiens kvinnor över 15 år kan inte läsa och skriva och ett upprop i sociala medier har därmed sina begränsningar.

””
””

TT