GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Det sociala viktigast i mobila livet

Tre timmar om dagen ägnas åt appar, främst sociala medier och meddelandeappar. Det visar Internetstiftelsens kartläggning av drygt 300 svenskars mobila liv. - Det är vanligt att man gör enkäter och frågar hur mycket folk använder mobilerna.(TT)

""

Deltagarna i undersökningen har installerat en särskild app som har registrerat hur de har använt sina smarttelefoner. Och just detta, att det är den faktiska användningen som mäts, gör studien intressant, tycker Davidsson.

Hon är något överraskad över att deltagarna använde olika appar så mycket som 178 minuter per dygn, i genomsnitt.

""

Vill gå vidare

Flitigast använda var appar som Kik, Facebook, Snapchat, Viber, Whatsapp, Twitter och Instagram, samtliga i kategorin sociala medier/kommunikation, samt webbläsare och söktjänster.

Resultatet är inte nödvändigtvis representativt: Deltagarna har själva anmält sig och män var överrepresenterade i samtliga åldersgrupper. Dessutom omfattas, av tekniska skäl, endast Androidanvändare. Men studien ger ändå en fingervisning, enligt Internetstiftelsen, som ser den som ett komplement till den bredare, årliga undersökningen Svenskarna och internet.

""

Pokémon-effekt?

Mobilstudien genomfördes i vintras, det vill säga före lanseringen av Pokémon Go. Pamela Davidsson tror att den monumentala spelsuccén kan ge avtryck i eventuella framtida undersökningar:

""

TT

Läs mer