1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

"Den jäveln" - sagt i akademiskandalen

Skandalen kring den så kallade kulturprofilen fick den anrika Svenska Akademien på fall. Här är citaten vi minns efter tio månader av avslöjanden, avhopp, kovändningar och nu fällande dom för våldtäkt. - Att folk tar en på rumpan har man ju varit med om.(TT)
Publicerad 1 oktober 2018
””

En av de 18 kvinnor som i Dagens Nyheter anklagade kulturprofilen för sexuella trakasserier och övergrepp. Artikeln blir startskottet för en process inom Svenska Akademien, dit mannen har nära band, som leder till internt kaos, ett anseende i fritt fall och ett inställt Nobelpris i litteratur. Mannen nekar till anklagelserna.

"Detta är vår första åtgärd och den motiveras av två ting. Å ena sidan Dagens Nyheters granskning, som vi välkomnar, å andra sidan då det under sammanträdet framkommit att ledamöter, ledamöters döttrar, ledamöters hustrur och personal vid Akademiens kansli utsatts för oönskad intimitet eller opassande behandling av vederbörande".

Svenska Akademien i ett pressmeddelande den 23 november, som ständiga sekreterare Sara Danius läser upp för de väntande journalisterna efter ett möte. Akademien har beslutat att all kontakt och finansiering av verksamhet som kulturprofilen driver avbryts.

””

Ett uttalande i en intervju som akademiledamoten Horace Engdahl gjorde 2016 för Dagens Nyheter får nytt liv efter sexbrottsanklagelserna mot kulturprofilen.

””

Peter Englund, tidigare ständig sekreterare, till DN den 4 december efter uppgifterna om att kulturprofilen - med nära band till Svenska Akademien - i förväg läckt uppgifter om nobelpristagare i litteratur.

””

Akademiledamoten Kristina Lugn möter i april ett medieuppbåd i Gamla stan, med en cigg i handen, och blir ansatt med mängder av frågor om förtroendet för Sara Danius och situationen i Svenska Akademien.

"När man mäter vidden av den splittring som nu är ett faktum i Akademien, kan man inte komma till någon annan slutsats än att Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift".

Horace Engdahl skriver den 10 april en debattartikel i Expressen, där han "förfäras över råheten i den strid som har uppstått".

"De motsättningar som uppstått inom Svenska Akademien är djupt olyckliga och riskerar att allvarligt skada Akademiens viktiga verksamhet. Det är centralt att alla inblandade nu inser sitt ansvar för institutionen och medverkar till åtgärder för att lösa konflikterna".

Kung Carl Gustaf kommenterar konflikten i ett pressmeddelande den 11 april, eftersom han är Akademiens högste beskyddare och den ende som har rätt att ändra i stadgarna.

””

Akademiledamoten Göran Malmqvist tycks efter ett möte den 6 september 2018 tillfälligt ha glömt bort den tidigare ständige sekreterare Sara Danius. TT:s reporter friskar upp hans minne, och Malmqvist tillägger "Jaha hon ja. Henne har jag hört talas om".

””

Sara Danius sommarpratar den 18 augusti i Sveriges Radio och är inte nådig mot sin tidigare akademikollega Horace Engdahl.

"...ledamoten förväntas göra en god arbetsinsats, respektera sin tystnadsplikt, undvika att kritisera Akademien eller sina kollegor offentligt, agera aktsamt och med omdöme och integritet samt fästa Akademiens uppmärksamhet på risker för och hot mot dess verksamhet".

Svenska Akademien förtydligar sina stadgar med en ny stadgekommentar, där bland annat denna skrivning ingår, den 14 september. Stadgarna har getts "nya tolkningar som ska gälla för vår tid", säger Anders Olsson, tillförordnad ständig sekretare, till TT.

TT