1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Bokaktuell doldis syns överallt

Han har gjort det ikoniska omslaget till Fever Rays självbetitlade debut, blivit kopierad av Michel Moore och gjort bakgrunden till Håkan Hellströms "Rullande åska"-turné. Nästan alla har sett bokaktuella Martin Anders verk, men få vet vem han är.(TT)
Publicerad 13 oktober 2018

Detaljrika bilder med rå estetik präglar Martin "Mander" Anders illustrationer. Sprungen ur graffitikulturen och underground-serietecknandet har han jobbat sig upp, i dag med större kunder än någonsin tidigare. Nu släpper han boken "Ouff - Mander selected works", med sina samlade verk genom åren.

Illustrationerna fick han i princip med modersmjölken, med en mamma som var förläggare i serietecknarbranschen och en pappa som ritade och sålde bilder till tidningar - att teckna var med andra ord synonymt med att jobba.

Arbetslösheten viktig

Men inkörsporten till den egna stilen var skatekulturen. När Martin Ander som ung flyttade till centrala Stockholm var hans lägenhet alltid full av människor, musikfolk, klubbarrangörer och andra med kreativa intressen. Många av kontakterna han knöt då arbetar han för än idag.

””

Graffitiinfluenserna är tydliga i Manders bilder, även om han själv aldrig var någon stormålare på offentliga platser. Trots alla timmar vid ritbordet vill Martin Ander inte kalla sig konstnär, det är den kommersiella marknaden han verkar vid.

””
””

Vill inte ställa ut

Den nya boken "Ouff - Mander selected works" är fullproppad med bilder, där han jobbat lager på lager för att det hela tiden ska finnas nya saker att upptäcka. En av den föreställer en bild på en golfspelande Donald Trump med en explosion i bakgrunden. Bilden blev viral och ett tag senare syntes en liknande bild på Michael Moores dokumentärfilm om presidenten, "Farenheit 11/9".

Även illustrationerna till Håkan Hellströms "Rullande åska"-turné, skateboards och mängder av affischer finns med i boken.

””

TT