1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

"Åtalen hade inte varit möjliga utan metoo"

Ett år efter att hashtaggen metoo exploderade i sociala medier syns konkreta effekter: Fler kvinnor vågar nu anmäla - oavsett samhällsstatus på gärningsmännen, enligt kriminologen Nina Rung. - En revolution, säger hon om det som skett.(TT)
Publicerad 12 oktober 2018

Den 15 oktober i fjol uppmanade skådespelaren Alyssa Milano på Twitter att alla som utsatts för sexuella trakasserier skulle skriva "me too" som status. Hashtaggen spreds som en löpeld och metoo-rörelsen var född.

I Sverige fick kampanjen flera konkreta följder. Bland annat åtalades två kända män för grova övergrepp. En har friats, och en har fällts i en första instans. Inget av åtalen hade varit möjligt utan metoo, säger Nina Rung, kriminolog som har arbetat mycket med frågor som våld och sexualiserat våld mot kvinnor.

””

Fler anmälde

Men även på ett bredare plan gjorde rörelsen stor skillnad, anser hon.

””

Antalet anmälningar om sexualbrott steg i spåren av metoo, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå). Totalt anmäldes över 6 000 sexualbrott mellan oktober och december, mot cirka 4 700 de två föregående åren.

””

Normalt sett brukar anmälningarna för det sista kvartalet ligga något lägre än snittet för hela året. Men mellan oktober och december fjol skedde i stället en ökning av antalet anmälningar med 15-20 procent.

””

Bröt tystnaden

Sedan dess tycks effekten ha klingat av något. Nina Rung anser ändå att metoo är en revolution.

””

Att flera medieprofiler i ett tidigt skede hängdes ut med namn och bild av etablerade medier har i efterhand mött hård kritik. Men sannolikt hade namnpubliceringarna stor betydelse för det genombrott metoo fick, tror medieforskaren Marie Grusell vid Göteborgs universitet.

Öppnade en dörr

””

I det här fallet var både TV4 och Aftonbladet i fokus. Den kombinationen intresserade många människor och ledde till en allmän nyfikenhet, anser hon.

””

Man kan nästan prata om en ketchupeffekt och fällningarna blev ett bryskt uppvaknande på redaktionerna, tror hon.

””

I efterdyningarna till metoo utreds också en kvinnlig medieprofil för grovt förtal, sedan hon i sociala medier pekat ut en känd medieman som sexuell förövare. Mannen är inte dömd. Ett eventuellt åtal mot kvinnan skulle kunna nagga förtroendet för rörelsen i kanten, tror Marie Grusell.

””

Mycket återstår

Även om metoo skakade om Sverige är det mycket arbete som återstår, konstaterar kriminologen Nina Rung.

””

TT