1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Polisens filmer viktiga bevis mot nazister

Nu väcks åtal mot 17 män med koppling till Nordiska motståndsrörelsen (NMR) efter demonstrationen under Bokmässan i Göteborg för ett år sedan. Filmer från kameror som poliser bar i sin utrustning ses som den viktigaste bevisningen.(TT)
Publicerad 4 oktober 2018

Bland de åtalade finns flera kända företrädare för den nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Alla åtalade nekar till brotten, uppger åklagaren.

16 män åtalas för hets mot folkgrupp. De misstänks för att ha spridit budskap om ras, hudfärg och ursprung.

Nio män åtalas för våldsamt upplopp. En av dem, en 29-åring, bedöms ha varit anförare i ett skede när en grupp demonstranter tryckte upp journalister mot en polisbuss.

Allvarligt angrepp

I momentet efteråt trycktes sköldarna mot poliser, med stöd av bakomvarande demonstranter. Det kastades också plakat.

””

En stor del av bevisningen består av filmer från de kameror som poliser bar på sig under den stora insatsen vid NMR:s demonstration den 30 september i fjol.

””

"Bevisläget är gott"

Även bildmaterial från journalister och allmänhet har granskats. Utredarna tog bland annat hjälp av bilder på nätet för att identifiera misstänkta personer.

””
””

Händelserna som åtalet om upplopp behandlar skedde utanför en Ica-butik nära Liseberg, på platsen där NMR-demonstrationen höll sitt möte. Deltagarna kom aldrig fram till den av domstol anvisade demonstrationsvägen.

Militärt intryck

Åtalet om hets mot folkgrupp bygger på en samlad bedömning av flera omständigheter. Flera demonstranter bar plakat där välkända svenskar, många av judisk härkomst, pekades ut som "förbrytare". En man som höll ett tal pekade ut personerna på plakaten som ansvariga för folkförräderi, på grund av "massinvandringen".

Många demonstranter bar en enhetlig, uniformsliknande klädsel där Nordiska motståndsrörelsens symbol Tyrrunan ingick. Tillsammans med deras hjälmar och sköldar gav detta "ett militärt intryck", enligt åtalet.

””

Journalister vittnen

Göteborgs tingsrätt har inte bestämt när rättegången kommer att hållas. Både poliser och journalister kommer att förhöras som vittnen. Åklagaren har ännu inte tagit ställning till vilka straff han kommer att yrka på.

De 17 åtalade kommer från olika platser runt om i Sverige.

TT