1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Akademien uppmanar Frostenson att lämna

Svenska Akademien har godkänt en resolution som uppmanar Katarina Frostenson att lämna Akademien. Det säger ledamoten Per Wästberg till Sveriges Radio. Wästberg berättar om resolutionen i P1:s "Söndagsintervjun":(TT)
Publicerad 12 oktober 2018

Wästberg berättar om resolutionen i P1:s "Söndagsintervjun":

””

Enligt Wästberg är Akademien "så gott som enig" kring resolutionen.

””

Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson säger dock till Sveriges Radios "Kulturnytt" att det "inte alls är säkert att resolutionen kommer att offentliggöras".

Advokatutredning

Katarina Frostenson har nära kopplingar till den så kallade kulturprofilen som i förra veckan dömdes av Stockholms tingsrätt till två års fängelse för våldtäkt.

Fallet med kulturprofilen blev upprinnelsen till krisen inom Akademien - i november förra årets vittnade 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av kulturprofilen. Något som fick Akademien att tillsätta en advokatutredning om kulturprofilens kopplingar till ledamöterna.

I advokatutredningen ska det ha framkommit uppgifter om att Frostenson på förhand har läckt vem som skulle få Nobelpriset i litteratur, samt vilka som skulle vara aktuella att bli invalda som nya ledamöter i Svenska Akademien.

Per Wästberg säger i P1-intervun att han tror att ledamöterna behöver ett par veckor till på sig för att reda ut de interna striderna. Akademien har befunnit sig i ett känsligt läge i och med krisen och medieuppståndelsen har lagt sten på börda, enligt Wästberg.

””

"Måste avgöra själv"

I våras kom sedan beskedet om att Katarina Frostenson inte längre deltar i Akademiens arbete.

Anders Olsson har sagt till TT att Frostenson inte kan återvända till arbetet i Akademien utan vidare.

””

Anders Olsson har tidigare också sagt till Dagens Nyheter att det inte går att tvinga bort en ledamot mot dennes vilja:

””

TT