1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Wallström ser risker med biobränsle

Ökade satsningar på "fel" biobränsle kan konkurrera med produktionen av mat, befarar EU-kommissionens vice ordförande Margot Wallström. Risk för matbrist måste diskuteras mera./TT
Nyheter • Publicerad 12 mars 2008
Foto: Scanpix

Ökade satsningar på "fel" biobränsle kan konkurrera med produktionen av mat, befarar EU-kommissionens vice ordförande Margot Wallström.

Risk för matbrist måste diskuteras mera.

Wallström säger, på direkt fråga, att hon inte tycker EU:s mål för ökad användning av biobränsle är felaktiga.

Att satsa på mer långsiktigt hållbara biodrivmedel än de som finns i dag är nödvändigt för inte hela kampen mot klimatförändringar ska ifrågasättas, enligt Wallström. Annars kan reaktionen bli att det är bättre att fortsätta förlita sig till bensin och olja.

För ett år sedan slog EU-länderna fast, på förslag från EU-kommissionen, flera procentmål för att minska utsläpp av koldioxid, spara mer energi och använda mer förnybar energi. Och till 2020 ska tio procent av drivmedlen i transportsektorn vara biobränsle.

Det, och liknande satsningar på andra håll i världen, leder i första hand till ett kraftigt sug efter etanol, som bland annat görs på majs, sockerrör och vete.

I förra veckan varnade chefen FN:s program för mathjälp (WFP) för att produktionen av biobränsle kan gå ut över tillgången på mat.

Kraftigt ökade priser på sådant som vete, majs och ris har lett till att WFP, som köper råvarorna på världsmarknaden, har fått be om mer pengar av den rika världen enbart för att täcka behoven för i år. Samtidigt bidrar prisökningen till stigande inflation i Västvärlden.

WFP-chefen Josette Sheeran sade i Bryssel i förra veckan, då hon också träffade Wallström, att världens ledare borde fundera mer över förhållandet mellan biobränsle och mat.

Sheeran angav också torka och översvämningar, höjda energipriser och ökad efterfrågan på bättre mat i länder som Kina och Indien som skäl till varför produktionen knappt möter efterfrågan och att priserna på basala matvaror skjutit i höjden.

Sheeran har gjort stort intryck på Wallström.

Hon tror att matbrist kan bli en av de snabbaste och tydligaste effekterna av klimatförändringarna.

Wallström anser att Josette Sheeran har en poäng när hon hävdar att de rika länderna funderat för lite över förhållandet mellan satsningar på biodrivmedel och mat. Just därför är det viktigt att snabbt växla till den andra generationens drivmedel, till exempel sådana som görs på skogsråvara och inbegriper förgasningsteknik.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.