1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Volvo kan slippa svenska böter

Uppgörelsen med USA kan leda till att Volvo klarar sig undan svenska företagsböter för de misstänkta mutaffärerna i Irak, uppger överåklagare Christer van der Kwast. Men brottsmisstankarna mot de ansvariga kvarstår./TT
Nyheter • Publicerad 22 mars 2008
Foto: Scanpix

Den dyrköpta uppgörelsen med amerikanska myndigheter kan leda till att Volvo klarar sig undan svenska företagsböter för misstänkta mutaffärer i Irak. Men brottsmisstankarna mot de ansvariga inom bolaget kvarstår.

Volvo AB är ett av flera tunga svenska bolag som 2005 pekades ut i rapporten om Olja för mat-programmet, som var i kraft 1996-2003. Programmet inrättades för att Irak skulle kunna använda sina oljepengar för humanitära syften. Landet var föremål för FN-sanktioner som förbjöd handel.

Rapporten beskrev hur Saddam Husseins regim krävde ett påslag för alla kontrakt i programmet, vanligtvis tio procent. 2 200 företag anklagades för ha betalat sådana mutor.

Överåklagare Christer van der Kwast vid Riksenheten mot korruption har rapporten som grund för sin utredning om ett tiotal svenska företag kan åtalas för brott mot FN:s sanktioner.

I veckan blev det offentligt att Volvo ingått ett förlikningsavtal med USA:s finansinspektion och kommit överens med landets justitiedepartement att betala 19,6 miljoner dollar - nästan 120 miljoner kronor. Beloppet består dels av böter, dels av de vinster som Irakkontrakten gav Volvos dotterbolag Volvo CE och Renault Trucks, samt ränta.

I Sverige är företagsböterna betydligt blygsammare, tre miljoner kronor vid den aktuella tidpunkten. Eftersom bolaget inte får dubbelbestraffas kan uppgörelsen med USA innebära att Christer van der Kwast släpper yrkandet på svenska böter.

TT: Hur ser du på att Volvo är villigt att betala så här mycket för en uppgörelse?

Åklagaren betonar att det bara är bolaget Volvo som möjligen slipper ett ekonomiskt straff i Sverige. För de brottsmisstänkta personerna inom Volvo har inget förändrats. Övriga svenska bolag påverkas inte heller av Volvos uppgörelse, som innebär att de amerikanska myndigheterna skriver att sina anklagelser om tre år förutsatt att Volvo uppfyller en rad villkor.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.