1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Vill tvångsinlösa Stora Enso-fabrik

Kommunstyrelsen i Kemijärvi föreslår att staden tvångsinlöser Stora Ensos massafabrik på orten. En begäran om tvångsinlösen ska enligt förslaget göras hos Finlands regering och motiveras med bygdens behov av jobb./TT
Nyheter • Publicerad 25 mars 2008
Foto: Scanpix

Kommunstyrelsen i Kemijärvi i Finland föreslår att staden tvångsinlöser Stora Ensos massafabrik på orten. Kommunstyrelsen var enhällig i beslutet på tisdagen.

Kommunstyrelsen vill att en begäran om tvångsinlösen ska göras hos Finlands regering. Saken måste dock först behandlas i kommunfullmäktige.

Kravet på tvångsinlösen motiveras med att fabriken behövs för att trygga jobben och befolkningens utkomst i regionen.

Stora Enso beslutade i höstas att lägga ned pappersbruket i Summa och massafabriken i Kemijärvi. Bolaget planerar även att lägga ned sin fabrik i svenska Norrsundet, norr om Gävle.

Stora Enso har bolagsstämma på onsdagen. Då kommer medborgarrörelsen i Kemijärvi att kräva att mötet förklaras olagligt och icke beslutfört. Grunden för det är enligt rörelsens ledare Heikki Nivala att förslaget om massafabrikens fortsatta verksamhet inte har tagits upp på bolagsstämmans dagordning.

I början av året ockuperades matsalen vid fabriken i Kemijärvi kortvarigt av personer som ville protestera mot nedläggningen. Kemijärvi har cirka 9 000 invånare.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.