1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Våg av börsoro skakar marknaden

En våg av börsoro sprider sig från Wall Street. Stockholmsbörsen var inget undantag som föll med 2,6 procent efter en natt präglad av börsras på flera stora asiatiska börser. En svagare amerikansk inflation än väntat i september hade till en början en lugnande effekt under torsdagseftermiddagen.(TT)
Publicerad 11 oktober 2018

En svagare amerikansk inflation än väntat i september hade till en början en lugnande effekt under torsdagseftermiddagen. Men när Stockholmsbörsen stängde låg alla aktier utom en på OMXS30-listan på minus.

””
””

Turbulensen är stor även för valutor, där Kinas yuan har dykt till den lägsta nivån på över ett och halvt år. Samtidigt pressas räntor uppåt på många håll, inte minst för länder som skuldtyngda Italien vars betalningsförmåga på sikt börjar ifrågasättas allt mer.

Utraderad uppgång

Epicentrum för börsturbulensen är Wall Street, där Dow Jones industriindex på lite drygt en vecka tappat nästan 5 procent och därmed har raderat ut två månaders kurslyft.

Den tekniktunga Nasdaqbörsen var svagt ned några timmar in på torsdagens handel medan Dow Jones backade något mer, trots att USA:s arbetsmarknadsdepartement redovisat oväntat svag inflation för september. Konsumentpriserna steg med 2,3 procent i årstakt i september, vilket kan jämföras med 2,7 procent i augusti.

I Asien rasade under natten Shanghaibörsen med 5,2 procent, medan Tokyobörsens Nikkei 225-index föll 3,9 procent. Stoxx 600-index, som mäter utvecklingen för europeiska storbolag var nere på den lägsta nivån sedan januari 2017.

Hård inbromsning

Enligt SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist är börsnedgångarna en naturlig följd av att konjunkturen har passerat sin topp.

””

Enligt honom beror fallet på en oro för vad som ska hända med tillväxten framöver.

””

Vid toppen av en konjunktur skapas också osäkerhet kring hur mycket inflationen kommer att stiga och vad som kommer att hända med de långa räntorna.

””

På defensiven

Han tycker samtidigt att de signaler han får från företag är positiva. Handelskriget oroar visserligen, men det finns inga tendenser till vikande efterfrågan eller att man börjat stoppa investeringar.

””

Han konstaterar att vi befinner oss i en fas då tillväxten börjar mattas av och därmed också företagens vinster.

””

Robert Bergqvist tror dock på en lugnare marknad efter de kommande veckornas delårsrapporter.

TT