1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Vattenfall ska spara sex miljarder

Den statliga energijätten Vattenfall ska minska sina kostnader med sex miljarder kronor. Bland annat ska man minska antalet anställda och begränsa investeringarna de kommande fem åren. (TT)
Nyheter • Publicerad 21 september 2010
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Ett nytt besparingsprogram ska sänka rörelsekostnaderna för statliga energijätten Vattenfall med sex miljarder kronor, bland annat genom minskade inköpskostnader och processförbättringar inom drift och underhåll.

"En del av de minskade kostnaderna består i att minska antalet anställda, där målet är att försöka klara detta genom naturliga avgångar. Diskussioner med facket pågår", skriver Vattenfall.

Vattenfalls vd Öystein Löseth vill inte säga något om hur många personer som kommer att få lämna koncernen.

Han anser också att det är för tidigt att ha någon uppfattning om vilka delar av koncernen som ska avyttras. Han konstaterar bara att huvudområdena är Sverige, Tyskland och Nederländerna. Det betyder alltså att försäljningarna i första hand kommer att ske i Polen, Danmark och Finland.

Vattenfalls investeringsprogram för de kommande fem åren, 2011-2015, ska begränsas till 165 miljarder kronor, jämfört med 201 miljarder för nuvarande investeringsperiod (2010-2014).

"Möjligheten att avyttra verksamheter och tillgångar som inte stöder den nya strategiska inriktningen ses över. Syftet med avyttringarna är att minska Vattenfalls CO2-exponering samt stärka balansräkningen i syfte att kunna växa igen inom en snar framtid", skriver Vattenfall.

Vattenfall vill framöver växa inom energislag som vindkraft, kärnkraft, biomassa, vattenkraft och naturgas. Bolaget ska även i fortsättningen syssla med både produktion, distribution, trading och försäljning och leverera både elektricitet, värme och gas.

Den 1 januari ska Vattenfall även införa en ny, "verksamhetsstyrd" organisationsstruktur som ska bidra till att kostnaderna pressas ned. Också om detta pågår diskussioner med facken.

Bakgrunden till den nya inriktningen är att Vattenfall, enligt bolaget, står inför en utmanande marknadssituation.

"Företaget har etablerat en stark ställning, men måste förbättra sin effektivitet och tillgänglighet, minska sina skulder och sin CO2-exponering som i dag är över medelnivå i branschen", skriver Vattenfall.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.