Undantag från ståltullar dröjer
Sedan 1 juni gäller 25 procent tull på stålexport till USA och tio procent på aluminium.
Mycket av svensk stålexport till USA är av specialkvalitet - produkter som amerikanska företag behöver och som de därmed kommer att söka tullundantag för. På Uddeholm, med 900 anställda i Hagfors, har man förberett sig väl eftersom USA är företagets näst största exportland. Tillsammans med kunderna har man hjälpt till med ansökningar om tullfrihet. Men det dröjer med besked.
””
Tullavgift nu
Tills dess får bolaget och dess kunder leva med tullarna. Priserna kommer att stiga med 25 procent gentemot kund, helt i linje med tullavgifterna. Att sänka priserna för att möta de höjda tarifferna bedöms inte vara tillåtet, enligt antidumpningsreglerna, förklarar Robert Gustafsson.
Från stålkoncernen SSAB låter det på liknande sätt.
””
Hur lång tid det tar innan eventuella tullundantag får godkänt, som det formellt är kunderna som ansöker om, är oklart.
””
Men sammantaget kommer SSAB att påverkas "väldigt lite" av tullarna. Bolaget har produktion i USA och exporten från Sverige till USA är liten i sammanhanget, enligt Hörnfeldt.
Ingen USA-export
Sandvik ger en likartad bild.
””
För svensk aluminiumindustri bedöms effekterna också bli små, enligt Lars-Inge Arwidson, vd på branschorganisationen Svenskt Aluminium. Exempelvis har det stora smältverket i Sundsvall, ryssägda Kubal, ingen export till USA. Inte heller Stena Aluminium har något med USA att göra, enligt Arwidson. Däremot har Gränges mycket export till USA:s bilindustri, men bolaget bör enligt Arwidson få tullundantag eftersom det enligt honom inte finns några bra alternativa leverantörer.
Kubal har däremot andra problem med amerikanerna i form av sanktioner mot huvudägaren, ryssen Oleg Deripaska. Men han har nu dragit ner sitt engagemang i Rusal vilket kan komma att blidka USA-regeringen. Ett besked väntas i höst, men innan dess är läget oklart för Kubal och dess ägare Rusal, enligt Lars-Inge Arwidson.
TT