1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Tungt ras för nynoterade Morphic

Bara några veckor efter noteringen på Stockholmsbörsen släpper miljöteknikbolaget Morphic sina mål om miljardomsättning och vinst nästa räkenskapsår. Aktien rasar i den inledande handeln./TT
Nyheter • Publicerad 26 mars 2008

Bara några veckor efter noteringen på Stockholmsbörsen släpper miljöteknikbolaget Morphic sina mål om miljardomsättning och vinst nästa räkenskapsår.

Aktien rasar i den inledande handeln.

Så sent som i prospektet inför noteringen, som ägde rum den 4 mars, stod Morphic fast vid målet om ett positivt resultat och en omsättning i storleksordningen två miljarder kronor under räkenskapsåret 2008/2009.

Men i delårsrapporten på onsdagsmorgonen skriver Morphic att bolaget i dagsläget bedömer "sannolikheten som låg" för att målen nås och att de därför upphävs.

Bakgrunden är enligt Morphic att vindkraftsutbyggnaden går långsammare än väntat, bland annat på grund av utdragna tillståndsprocesser. Dessutom tyngs resultatet av utvecklings- och expansionsatsningar inom området energiteknik och av lågt kapacitetsutnyttjande i Morphics nya fabrik för vindkraftverk.

Beskedet är en tung smäll för Morphics aktieägare, inte minst de investerare som genom riktade nyemissioner pumpat in 261,6 miljoner kronor i bolaget under det senaste kvartalet. När Stockholmsbörsen öppnade rasade Morphicaktien med 18 procent på bara några minuter.

I delårsrapporten, som omfattar de nio första månaderna i Morphics brutna räkenskapsår (maj 2007-januari 2008), redovisar bolaget en rörelseförlust på 53,9 miljoner kronor. Motsvarande period föregående räkenskapsår var förlusten 38,6 miljoner kronor.

Omsättningen för det snabbt expanderande bolaget steg till 240,3 miljoner kronor, från 85,9 miljoner kronor.

I Morphickoncernen ryms en rad bolag verksamma inom vindkraft, bränsleceller, energisystem och verkstadsindustri. Bolaget har cirka 170 anställda och huvudkontoret ligger i Karlskoga. Före noteringen på Stockholmsbörsen handlades Morphic på aktielistan First North.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.