1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Svindyr biff till grillsäsongen

Biffen kommer att kosta skjortan när grillsäsongen börjar. Att EU:s importstopp för nötkött från Brasilien delvis har upphävts hjälper inte, tror branschfolk. Även priset på fågel och gris riskerar att pressas upp./TT
Nyheter • Publicerad 6 mars 2008
Foto: Scanpix

Biffen kommer att kosta skjortan när grillsäsongen börjar.

Att EU:s importstopp för nötkött från Brasilien delvis har upphävts hjälper inte, tror branschfolk.

Priset på ädlare nötkött - som biff, oxfilé och entrecote - har stigit med 17,5 procent under den gångna månaden, visar stickprovskontroller gjorda av tidningen Göteborgs-Posten.

Prisutvecklingen, som bekräftas av flera inom köttbranschen, förklaras främst av det importstopp EU-kommissionen införde för brasilianskt nötkött den 1 februari.

Icas presschef Staffan Ekengren pekar även på andra faktorer som är avgörande för priset, som högre spannmålspriser och hur det går i förhandlingarna mellan Ica och köttleverantörerna.

Både Frisk och Ekengren räknar med att det kan bli ytterligare prisökningar i vår. Och Frisk varnar för att priset på fågel och gris också kan pressas upp då konsumenter väntas välja bort det allt dyrare nötköttet, vilket ökar efterfrågan på alternativen.

EU:s importstopp har motiverats av krav på att det ska gå att spåra den brasilianska gård varifrån ett köttstycke kommer. Stoppet hävdes för 106 brasilianska gårdar i förra veckan. Men för att nå upp till fjolårets exportvolym krävs det grönt ljus för EU-export för kanske 7 000 gårdar.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.