1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Statens bolag mot nytt vinstrekord

De statliga bolagen har kanske aldrig gått så bra som nu och vinstrekordet från 2006 är inom klart räckhåll. Under andra kvartalet ökade den samlade vinsten med hela 76 procent - främst tack vare LKAB. (TT)
Nyheter • Publicerad 3 september 2010
Foto: Scanpix

De statliga bolagen har kanske aldrig gått så bra som nu. Vinstrekordet från 2006 är inom klart räckhåll, visar TT:s sammanställning.

Enskilda företag i den statliga bolagsportföljen har fortfarande problem i spåren av finanskrisen. Ett exempel är flygbolaget SAS, som sedan i fjol tvingats be svenska staten och övriga aktieägare om stora kassatillskott två gånger om, och som alltjämt går med förlust.

Men som grupp har de statliga bolagen kanske aldrig gått bättre. Efter en måttlig vinstökning under inledningen av året har resultaten skjutit i höjden under andra kvartalet, visar TT:s sammanställning. Den sammanlagda vinsten före skatt för 27 storbolag som helt eller delvis ägs av staten ökade med 76 procent till närmare 20 miljarder kronor.

Merparten av det enorma vinstlyftet härrör från Norrland. Gruvbolaget LKAB ökade sitt resultat med 5,7 miljarder kronor under andra kvartalet. Även Vattenfall, en annan statlig guldkalv med stark norrländsk anknytning, ökade vinsten kraftigt. Resultatet steg med 3,4 miljarder.

Den goda lönsamheten i bolagen kan bädda för ökade aktieutdelningar till statskassan - eller för högre försäljningspriser, om ytterligare statliga bolag och ägarandelar ska säljas. Den frågan avgörs i det stundande valet.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.