1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Stark ökning för utrikeshandeln

Varuexporten från Sverige ökade under andra kvartalet i år med 17,8 procent i volym jämfört med andra kvartalet i fjol, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Samtidigt ökade varuimporten med 26,6 procent i volym. (TT)
Nyheter • Publicerad 2 september 2010
Foto: Scanpix

Varuexporten från Sverige ökade under andra kvartalet i år med 17,8 procent i volym jämfört med andra kvartalet i fjol, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Samtidigt ökade varuimporten till Sverige med 26,6 procent i volym.

Den starka uppgången har att göra med den låga nivån på handeln under andra kvartalet i fjol, på grund av det då svaga konjunkturläget, enligt SCB. Dessutom var antalet vardagar under andra kvartalet i år en dag mer än under motsvarande kvartal förra året.

Ökningen av exporten under andra kvartalet beror på uppgångar inom alla sektorer, med undantag för skogsvaror. Exporten av stål och järnmalm ökade kraftigt och för mineralvaror var ökningen 41 procent i volym. Verkstadsvaror ökade med 25 procent.

Under första halvåret ökade varuexporten med 12,7 procent, jämfört med första halvåret i fjol. Lastfordon var den sektor som ökade mest under första halvåret, med 40 procent, medan skogsvaror ökade minst, med 1 procent i volym.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.